Da li alkohol deblja? Utjecaj alkohola na debljanje

Konzumiranje alkohola bilo za vrijeme večere, s prijateljima u lokalnom pubu ili na društvenoj svečanosti, ili čak dok se samo opuštate sami, postalo je dio životnog stila mnogih pojedinaca.

No, je li alkohol doista toliko loš i što je još važnije, tjera li ljude da postanu debeli?

Iako postoje različita gledišta o tome, znanstveno je nekoliko puta dokazano da “umjerena” konzumacija alkohola zapravo nudi neke zdravstvene prednosti, no njegov prekomjerni unos također može dovesti do debljanja ljudi.

Prednosti konzumacije alkohola

Za početak, neke od prednosti umjerene konzumacije alkohola zapravo proizlaze iz samog alkohola jer pomaže u snižavanju krvnog tlaka i razine stresa.

Također, sastavni sastojci alkoholnih pića poput vina, posebno polifenoli u crnom vinu, sami po sebi imaju antioksidativna svojstva.

Da li alkohol deblja

Druge prednosti umjerene konzumacije alkohola uključuju njegova svojstva protiv zgrušavanja koja pružaju određeni zaštitni učinak protiv srčanih udara.

Također, skroman unos alkohola pomaže u povećanju razine HDL “dobrog” kolesterola dok snižava razinu LDL “lošeg” kolesterola.

Osim toga, prema znanstvenim studijama konzumacija alkohola čini vas privlačnijim, zabavnijim i šarmantnijim suprotnom spolu. Šalim se, upravo je suprotno.

Kako nas alkohol deblja?

Kako točno konzumacija alkohola ometa naše napore za mršavljenje?

Alkohol je visokokaloričan

Čisti alkohol sam po sebi je visokokaloričan jer sadrži oko 7 kalorija po gramu.

Ima nešto manje kalorija od masti koja ima 9 kalorija po gramu, ali gotovo dvostruko više od količine kalorija u ugljikohidratima i proteinima koji imaju oko 4 kalorije po gramu.

Iako se ove vrijednosti mogu činiti malima, korisno je zapamtiti da je jedno pivo (330 ml) ima oko 84 KCal.

Također, iako jedan dan prekomjernog unosa kalorija možda nije previše alarmantan, kumulativna količina s vremenom bi ipak trebala postati izvor brige jer to može dovesti do prekomjernog skladištenja masti u tijelu.

Alkohol i metabolizam masti

Jednostavna je činjenica da alkohol nakon konzumacije praktički usporava ili, točnije rečeno, zaustavlja metabolizam masti u tijelu.

Ovo zaustavljanje metabolizma masti u tijelu uzrokovano je činjenicom da tijelo ne može pohraniti alkohol. Stoga ga mora sagorijevati kao energiju kako bi ga izbacilo iz tijela.

Tijelo to postiže pretvaranjem dijela unesenog alkohola u mast. Ali veći dio u acetat koji se zatim oslobađa u krvotok. Tijelo se tada automatski prebacuje na acetat kao svoj primarni izvor energetskog goriva.

Utjecaj alkohola na debljanje

Postoje zapravo studije koje pokazuju da se metabolizam tijela može smanjiti za čak 73% za nekoliko sati nakon samo dva pića.

Neke druge istraživačke studije su primijetile da, iako nekoliko pića može zaustaviti gubitak masnoće na nekoliko sati, prekomjerni unos alkohola može ga zaustaviti čak četiri dana.

Dok acetat zamjenjuje metabolizam masti, tijelo ima sklonost pohraniti masnoću dobivenu bilo kojim naknadnim unosom hrane.

To je zbog činjenice da već dobiva svoje energetsko gorivo iz acetata dobivenog iz alkohola koji ste upravo popili.

Alkohol dehidrira tijelo

Nadalje, neke studije su otkrile da je veća vjerojatnost da će ljudi pojesti čak 200 kalorija ili više, a da to ne znaju kada popiju piće prije ili tijekom obroka.

To je zbog činjenice da alkohol dehidrira tijelo, što zauzvrat čini da počnete osjećati glad i stoga je vjerojatnije da ćete se prejedati.

Postoje i druge važne komponente mršavljenja koje konzumacija alkohola ometa, poput mišićne mase.

Dehidrirajući učinak alkohola otežava rast mišića jer tijelo mora biti dobro hidrirano da bi izgradilo mišiće.

Ovo je važno razmatranje jer što više nemasne mišićne mase imate veći je vaš BMR, a time i vaša sposobnost sagorijevanja masti.

Podiže razinu kortizola

Također, alkohol podiže razinu kortizola (hormon stresa) i smanjuje proizvodnju testosterona na oko 24 sata.

Alkohol jednako usporava oporavak mišića, a također smanjuje sintezu proteina zbog čega se općenito osjećate letargično.

Povećava razinu estrogena

Nadalje je poznato da alkohol uzrokuje povećanje razine ženskog hormona – estrogena.

Povećanje estrogena kod muškaraca obično uzrokuje taloženje masti oko trbuha i razvoj ginekomastije (uvećanja muških grudi).

Kod žena to često rezultira nepravilnim menstrualnim ciklusima i ciklusima bez ovulacije.

Povećana konzumacija alkohola također je povezana s povećanim rizikom od raka dojke kod žena.

Zaključak

Alkohol nam dodaje nepotrebne kalorije, gotovo bez nutrijenata u našu prehranu, čini nas umornima sljedećeg jutra, smanjuje naše inhibicije oko nezdrave hrane i dehidrira naša tijela.

Ništa od toga nije korisno ako želite smršaviti.

Međutim, iako je kristalno jasno da pretjerana konzumacija alkohola zapravo uzrokuje debljanje, mnogima bi moglo biti vrlo teško potpuno prestati koristiti ga.

Stoga se preporuča piti umjereno ako uopće ozbiljno namjeravate izgubiti težinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)