Jabuka kao lijek – zašto biste trebali jesti jabuke

Vjerojatno ste već čuli da jedna jabuka dnevno štiti organizam od bolesti. Je li to doista tako i koje su zdravstvene prednosti konzumacije jabuka?

Jabuka kalorije i nutritivna vrijednost

Za početak ću vam reći da jabuke ne sadrže kolesterol ni masnoće, a jedna jabuka srednje veličine (200 g) u prosjeku sadrži 104 kalorije, 0,5 g proteina, 27,6 g ugljikohidrata i 0,3 g masti.

Jabuke također sadrže vlakna, kalij, vitamin C, kao i fitokemikalije poput kvercetina, katehina, klorogenske kiseline, antocijanina.

Kalorije 104
Masti 0,3 g
Proteini 0,5 g
Ugljikohidrati 27,6 g
Vlakna 4,8 g
Šećeri 20,8 g
Natrij 2 mg
Kalij 214 mg
Vitamin C 9,2 mg
Vitamin A 6 mcg

Jabuka kao lijek

Evo nekoliko razloga zašto biste zaista trebali pojesti barem jednu jabuku dnevno.

Zaštita kostiju

Francuski znanstvenici otkrili su da jabuke sadrže flavonoid floridzin, koji žene u kasnoj menopauzi štiti od osteoporoze, a ujedno povećava čvrstoću kostiju.

Jabuka kao lijek

Bor, još jedan sastojak jabuka, također dokazano jača kosti.

Pomoć kod astme

Nedavno istraživanje pokazalo je da su djeca s astmom koja su svakodnevno konzumirala sok od jabuke imala manje izražene simptome astme od djece koja nisu pila ovaj sok svakodnevno.

Druga studija pokazala je da trudnice koje jedu jabuke tijekom trudnoće smanjuju mogućnost problema s plućima kod svoje djece.

Prevencija Alzheimerove bolesti

Studija na Sveučilištu Cornell pokazala je da kvercetin u jabukama može zaštititi moždane stanice od slobodnih radikala koji dovode do Alzheimerove bolesti.

Niži kolesterol

Pektin od jabuke snižava kolesterol. Ljudi koji jedu dvije jabuke dnevno mogu sniziti razinu kolesterola za čak 16 posto.

Prevencija tumora

Prema studiji od 10.000 ljudi, oni koji su redovito jeli jabuke imali su 50% manje šanse za razvoj tumora pluća. Znanstvenici smatraju da su razlog tome flavonoidi kvarcetin i naringin, kojima jabuke obiluju.

Studija Sveučilišta Cornell pokazala je da štakori koji su davali jabuku dnevno imaju 17 posto manje šanse za razvoj tumora dojke.

Štakori hranjeni s 3 jabuke dnevno imali su 38 posto manje šanse za razvoj tumora dojke, a štakori hranjeni sa 6 jabuka imali su 44 posto manje šanse za razvoj tumora dojke.

Jedna studija je pokazala da štakori hranjeni ekstraktom kore jabuke imaju manju vjerojatnost da će razviti tumore debelog crijeva.

Druga studija pokazala je da pektin iz jabuka smanjuje šanse za tumore debelog crijeva i pomaže u održavanju zdravog probavnog trakta.

Pomoć kod dijabetesa

Iako je jabuka slatko voće, poznato je da smanjuje rizik od dijabetesa. Istraživanja dokazuju da je 28% onih koji dnevno jedu jabuke manje osjetljivo na dijabetes tipa II.

Ovo voće obiluje topivim vlaknima i sprječava nagli porast razine šećera u krvi. Pektin od jabuke smanjuje tjelesnu potrebu za inzulinom i pomaže u borbi protiv dijabetesa.

Jabuka za tvrdu stolicu i protiv proljeva

Pulpa jabuke uglavnom sadrži topiva vlakna, dok je kora jabuke bogata netopivim vlaknima.

Kora jabuke sadrži netopiva vlakna koja pomažu stolici da prođe kroz crijeva. U takvoj situaciji, kora jabuke je vrlo dobar lijek za ublažavanje zatvora.

Jabuka za tvrdu stolicu

Topiva vlakna su ono što tvori konzistenciju poput gela u vašoj stolici pa usporava probavu. Pulpa voća igra dobru ulogu u tom pogledu.

Dakle, ako patite od proljeva, pulpa jabuke, bez kore, pomoći će u liječenju stanja.

Jabuka za mršavljenje

Budući da gubite na težini kada sagorite više kalorija nego što ih konzumirate, najbolje je jesti hranu koja će vam omogućiti da se osjećate siti bez kalorija.

Zato jabuka kao međuobrok neće naštetiti vašim naporima za mršavljenje kao tolike grickalice koje se nalaze na tržištu.

Za razliku od pakiranih grickalica, jabuke vas neće potaknuti da jedete više nego što vam je potrebno.

Ugljikohidrati će vam dati puno energije, a što ste aktivniji to ćete sagorjeti više kalorija. Budući da želite gorivo bez konzervansa i drugih umjetnih sastojaka, jabuke su savršene.

Jabuke su dobar izvor vlakana, vitamina i minerala

Vlakna su dobar način za obuzdavanje apetita, pa će vam jabuka prije obroka eliminirati želju da jedete previše.

Iako ne pršti hranjivim tvarima kao neko drugo voće, jabuke su dobar izvor vitamina C koji nam može pomoći u mršavljenju.

Kada osoba pokušava smršaviti, uvijek je najbolje usredotočiti se na prehranu bogatu vodom. Jabuke imaju visok sadržaj vode.

One sadrže enzime koji pomažu vašem tijelu da učinkovitije probavi hranu. Jabuke su puno jeftinije od bilo kojeg programa za čišćenje i detoksikaciju koji ćete ikada pronaći.

Ali morate zapamtiti da jedna jabuka neće napraviti veliku razliku. Morate steći naviku jesti jabuke svakodnevno, zajedno s drugim namirnicama koje ubrzavaju mršavljenje i promiču dobro zdravlje.

Jesam li zaboravio spomenuti da vlakna iz jabuka pomažu da se duže osjećate siti jer se šire u želucu?

Budući da jabuke imaju malo kalorija i masti, a sadrže ugljikohidrate, kao i vlakna, vitamine i minerale, nije ni čudo što vam jabučna dijeta može pomoći u mršavljenju na različite načine.

Istraživanja također sugeriraju da unos jabuka može značajno smanjiti indeks tjelesne mase (BMI).

Sada kada ste svjesni uporabe jabuka kao lijek, pobrinite se da ih uključite u dnevni plan prehrane i zamijenite nezdrave opcije poput grickalica i slatkiša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)