Kupus dijeta: juha, recepti po danima, iskustva

Kupus (Brassica oleracea) je lisnato zelena dvogodišnja biljka, uzgaja se kao jednogodišnje povrće zbog gustolisnih glavica.

Blisko je povezan s drugim kulturama kupusa, kao što su brokula, cvjetača i prokulice.

Najčešći je glatki i čvrsti zeleni kupus s glatkim lišćem, a rjeđe se viđaju glatki crveni i naborani savojski kupus obje boje.

Kupus je dobar izvor beta-karotena (vitamin A), vitamina C i vlakana. Ljubičasti kupus sadrži i antocijane za koje je u drugom povrću dokazano da imaju antikancerogena svojstva.

Kupus dijeta

Podrijetlo dijete je nepoznato, a popularnost je prvi put stekla 1980-ih.

Kupus dijeta je radikalna dijeta, jer je dizajnirana za kratkoročno mršavljenje i ne zahtijeva dugoročnu predanost.

Kupus dijeta je sedmodnevna dijeta koja se po želji može i produžavati. Pobornici ove dijete tvrde da ako se točno pridržavate dijete, ne samo da ćete očistiti svoje tijelo, nego ćete se osjećati puno bolje, imati više energije i naravno manje kilograma.

kupus dijeta

Ova dijeta pomaže kod brzog sagorjevanja masti, pa se uz smanjeni unos kalorija, očekivani gubitak kilograma za sedam dana penje i do 8 do 10 kilograma.

Važno je napomenuti da kupus dijeta strogo zabranjuje alkohol. Ukoliko ga nikako ne može izbjeći, s dijetom morate prestati najmanje 24 sata prije konzumacije alkohola.

Kupus dijeta recept

Čarobna juha od kupusa glavi je pokretač sagorjevanja masnoće. Skuhati ćete ju tako u vodu dodate 5 velikih glavica crvenog luka, 2 zelene paprike, rajčica ili sok od rajčice, 1 svežanj celera, mrkva, 1 velika glavica kupusa te jedno pakovanje juhe iz vrećice bez tjestenine.

Vodu posolite, poparite, dodajte peršin po želji i malo paprike i pustite do se kuha oko 20-tak minuta dok povrće ne omekša.

Juha možete jesti kad god osjetite glad i to u neograničenim količinam. Neke žene koje su probale ove dijetu čak tvrde da što se više jede juhe, tijelo brže i više gubi kilograme.

Pazite da kad pravite juhu, kuhate je samo toliko dugo da povrće omekša. Što se juha duže kuha, gubi se više vitamina i hranjivih tvari.

Donosimo vam i sedmodnevni jelovnik koji možete konzumirati uz juhu od kupusa.

Kupus dijeta recepti po danima

Prvi dan

Možete jesti sve vrste voća osim banana. Ako možete pronaći jedite lubenice i dinje jer imaju manje kalorija od ostalog voća, a i pomoći će kod rješavanja suvišne vode iz tijela. Jedite samo juhu i voće, a za piće koristite nezaslađen čaj i kavu bez mlijaka te vodu.

Drugi dan

Ovo je dan povrća. Uz juhu konzumirajte koliko god povrća želite jer ovo ujedno i najkritičniji dan dijeta. Jedi koliko hoćeš da nisi gladan. Ukoliko je moguće koncentrirajte se na lisnato povrće a izbjegavajte grašak, kukuruz i leću. Za večeru se “nagradite” velikim pečenim krumpirom na maslacu.

Treći dan

Jedite juhu i povrće, ali bez krumpira. Pojačajte unos juhe u organizam. Ako ste se pridržavali uputa kazaljaka na vagi bi trebala pokazivati dva do tri kilograma manje.

Četvrti dan

Ovaj dan vaše tijelo treba ugljikohidrate i kalorije. Pojedite do tri banane tijekom dana, a juhu i nemasno mlijeko možete konzumirati koliko želite. Nemojte zaboraviti koliko je važna uloga juhe u ovoj dijeti.

Peti dan

Nakon nekoliko dana gladovanja, peti dan dijete obradovati će sve. Osim juhe koju trebate jesti, možet jesti i kuhanu govedinu te svježu rajčicu. Potrudite se da popijete bar dvije litre vode kako bi mokraćna kiselina nastala uslijed dijete izašla iz tijela.

Šesti dan

Ponovo jedite govedinu, koju sada možete jesti s kuhanim povrćem. Ne zaboravite konzumirati juhu.

Sedmi dan

Jedite smeđu rižu i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok te jedite juhe o kupusa u neograničenim količinama. Isto vrijedi i za rižu i povrće.

Kupus dijeta iskustva

Mnogi pojedinci i medicinski stručnjaci kritični su prema ovakvoj prehrani. Većina izgubljene težine je voda, a ne masnoća, pa stoga nije trajna.

Količina kalorija dnevno dok ste na dijeti daleko je manja od onoga što se smatra sigurnim.

Osim toga, recept za juhu, kako se često daje, ima iznimno visok sadržaj natrija. Mnogi ljudi prijavljuju osjećaj slabosti i vrtoglavice tijekom dijete. Također je zapaženo da je nadutost česta nuspojava dijete.

Pre­po­ru­ču­jemo: Atkinsova dijeta: faze, jelovnik, iskustva

Za koga je dobra kupus dijeta?

Ako samo želite izgubiti nekoliko kilograma bez promjene načina vođenja života ili provođenja sati u teretani, ova dijeta će brzo djelovati.

To je također izvrstan način da se vratite na svoju normalnu težinu ako ste dodali nekoliko kilograma ili da se pripremite za poseban događaj ili odmor.

Kupus dijeta je savršena za ljude koji žele smršaviti bez puno truda, nema brojanja kalorija i vaganja hrane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)