Ljekovito bilje na hrvatskim prostorima

Zahvaljujući svom geografskom položaju Hrvatska i područje šire regije je područje veoma bogato različitim vrstama bilja.

Mnoge od njih upotrebljaju se za liječenje. Ljekovite biljke pomažu i ljudima i životinjama i postoje razlike u primjeni biljaka i načinu liječenja.

Da bi primjena ljekovitog bilja bila uspješna, potrebno je puno učenja i znanja o svojstvima biljaka, vremenu ubiranja, načinu primjene i dijelovima biljaka koji se primjenjuju kod pojedinih bolesti.

Ljekovito bilje na hrvatskim prostorima

Ljekovito bilje se upotrebljava najčešće u formi čaja, tinktura, ekstrakta, sirupa, sokova, praška i obloga.

Kako ljekovito bilje liječi?

Ljekovito bilje djeluje na dva načina.

  • Preventivno – štiti organizam i spriječava oboljenja
  • Kurativno – olakšava bolesno stanje, poboljšava zdravlje i liječi

Potrebno je pažljivo promatrati kako neka biljka djeluje na organizam čovjeka. Neke organe potiče na rad, podražava i oživljuje, a druge pak koči u radu, umiruje i uspavljuje.

Stoga kombiniranjem određenih svojstava pojedinih biljaka i njihovih pripravaka možemo:

  • ljekovito djelovanje pojačati
  • prejako djelovanje ublažiti
  • prejako djelovanje usmjeriti u određenom pravcu

Znanje o ljekovitim svojstvima biljaka, u cijelom svijetu, staro je koliko i čovječanstvo. Priroda je najbolja ljekarna.

„Priroda uvijek ima pravo, a pogreške i zablude samo su ljudske“.

Johan Wolfgang Goethe

Najpristupačnije biljke koje se često upotrebljavaju u liječenju ljekovitim biljem su (abecednim redom): angelika, aniš, bazga, borovnica, bosiljak, breza, čičak, čuvarkuća, gospina trava, hrast, jagoda, kadulja, kamilica, komorač, kopriva, kupina, majčina dušica, maslačak, neven, orah, paprat, metvica, pelin, preslica, sljez, stolisnik i šipak.

Ljekovito bilje

Ovdje ćemo navesti samo neke ljekovite bilje i samo neka njihova ljekovita svojstva.

Breza (Betula alba)

Sveto drvo u Sibiru, istočnoj Europi i srednjoj Aziji. Svi dijelovi biljke osim korijena upotrebljavaju se u ljekovite svrhe. Čaj od lišća i pupoljak breze izvrstan je diuretik, sok pomaže kod žutice i nezdrave kože, ekcema i dermatitisa.

Ljekovito bilje čuvarkuća (Sempervivum tectorum)

Samonikla jestiva biljka, u narodu kažu da je prirodni lijek protiv bolesti uha. Uklanja crijevne nametnike, pomaže kod upale hemeroida, a oblog od prokuhanih listova pomaže kod kožnih bolesti (herpes, popucana koža), rana i uboda kukaca.

Komorač (Foeniculum vulgare)

Neki ga nazivaju i koromač. Samonikla, jestiva i aromatična začinska biljka, simbol duhovnog pomlađivanja. Plinije kaže da „od komorača vid postaje jasniji“. Prašak od samljevenog sjemena komorača izvrstan je za dojilje jer potiče stvaranje mlijeka. Čaj od komorača smanjuje nadutost i povoljno djeluje na probavu.

Ljekovito bilje kopriva (Urtica dionica)

Samonikla jestiva biljka, „liječi sve“. Može se pripremati umjesto špinata. Što znači narodna poslovica „Neće grom u koprive“ ? U germanskoj mitologiji kopriva je simbol boga munje i zbog toga munja nikada neće udariti u koprivu. Pomaže kod upala mokraćnih kanala, anemije i jača korijen kose. Pročitajte više u tekstu Kopriva kao lijek.

Ljekovite žitarice

Ekološka poljoprivredna proizvodnja podrazumijeva prirodan način uzgoja žitarica, što znači da ćemo dobiti prirodno, zdravo, kvalitetno, nutrijentima bogato zrno. Tako uzgojeno zrno zdrava je hrana, hrana koja liječi.

Kukuruzna svila

Sušena kukuruzna svila (“brkovi”) pripremljena kao čajni oparak odlično je sredstvo protiv gihta i i svih bolesti mokraćnog sustava, bubrega i mjehura. Giht nastaje uslijed nepravilnog metabolizma nukleinskih kiselina koje se izlučuju putem urina, pa dolazi do stvaranja kristalne mokraćne kiseline u zglobovima što uzrokuje jake bolove.

Raž (Secale cereale)

Kruh od raženog brašna ili kaša od cjelovitog zrna raži povoljno utječu na povećanje željeza u krvi, pomažu kod oboljenja krvnih žila, lako su probavljivi i preporuka je uključiti ih prehranu slabokrvnih osoba i rekonvalescenata.

Proso (Panicum miliaceum)

Poslastica siromašnih. Najstarija krušarica na našim prostorima, kao i najstariji prirodni lijek. Još u 16. st. zapisano je da proso pomaže u liječenju vodene bolesti, upale mokraćnih kanala, čisti probavne organe, liječi groznicu i slabosti. Pomaže u liječenju osteoporoze, prirodni je lijek protiv žgaravice jer otklanja višak kiseline iz želuca. Hrana od prosa čisti krv i spriječava padanje kose i pucanje noktiju.

Zob ili ovas (Avena sativa)

Uzgaja se više od 5000 godina. Zob ima veliku nutritivnu vrijednost, važan je izvor cinka i bakra, pomaže kod teških fizičkih napora, jača i obnavlja mišiće. Pročitajte i

Ljekovito povrće

Povrće je nužno u prehrani radi neutralizacije kiselina koje nastaju u organizmu prilikom unošenje veće količine namirnica životinjskog porijekla.

Za bolje očuvanje hranjivih sastojaka povrća nemojte ga dugo držati narezanog u vodi, kuhajte ga po mogućnosti na pari ili u što manje vode.

Zelena salata (Lactuca sativa)

Uzgaja se u jako puno sorti u cijelom svijetu. Izrazito dijetalna namirnica, pogodna za dijabetičare, pomaže probavi, liječi kroničnu opstipaciju, povoljno djeluje na rad cijelog krvožilnog sustava. Djelotvorno regulira kiselost probavnog sustava, odnosno limfe i krvi. Tko jede zelenu salatu za večeru, ima čvrst i miran san.

Kupus (Brassica oleraces var. capitata)

Autohtono mediteransko povrće, još stari Grci hvalili su zelje kao “najbolje povrće”. Listovi svježeg kupusa stavljaju se na rane, čireve, ekceme, hemeroide. Svježi sok od kupusa liječi čir na želucu i upalu debelog crijeva (kolitis).  Ako želite smršaviti može vam se dopasti kupus dijeta.

Mrkva (Daucus carota)

Životni eliksir, ljekovita i ukusna namirnica, prirodni laksativ, regulira kiselinu u želucu, spriječava nastanak žgaravice i tumorskih stanica. Svježi sok od mrkve pomaže kod reumatizma i uloga, a sirup od mrkve odlično je sredstvo u liječenju bronhitisa, upale grla, gripe i prehlade.

Cikla (Beta vulgaris)

Autohtona biljka Mediterana. Izrazito ljekovita biljka, zahvaljujući antocijanu, suzbija stanice raka, povećava sadržaj hemoglobina u krvi, regulira krvni tlak, pospješuje izlučivanje urina. Najdjelotvorniji je sok od cikle.

Zaključak

Ovo ljekovito bilje može biti od velike pomoći u očuvanju zdravlja. Ne koštaju puno za razliku od lijekova koje dobijete u ljekarni.

Svako domaćinstvo, uz malo truda može imati vlastitu kućnu ljekarnu. Treba nabaviti kvalitetan priručnik, odnosno knjigu ljekovitog bilja i krenuti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)