Što je ghee maslac i kako ga napraviti [Recept]

Dok Hrvati znaju sve o maslacu i za bolji ili lošiji margarin, kuhari u Indiji već stoljećima koriste ghee maslac u svojim kuhinjama.

Ali sada s porastom dijeta s masnoćom kao što je keto dijeta, ovaj trendi oblik maslaca odjednom se posvuda prodaje kao zdravija, prirodnija vrsta masti.

Što je ghee maslac?

Počnimo s osnovama. Ghee je maslac koji je otopljen i procijeđen kako bi se uklonile krute tvari mlijeka, što pomaže da ne sadrži mliječne proizvode i da je lakše probavljiv. Oni koji slijede paleo stil života preferiraju korištenje gheea iz ovih razloga.

Čak i ako često ne kuhate paleo recepte, ipak biste mogli pronaći upotrebu gheeja u svojoj kuhinji. Kuhanje s gheejem može vam dati prednost ako volite kuhati na jačoj vatri.

ghee maslac

Uklanjanje krutih tvari mlijeka pomaže podići točku dimljenja na 251 stupnjeva C, u odnosu na 176 stupnjeva C za tradicionalni maslac. Ghee također ima višu točku dimljenja od većine vrsta maslinovog ulja.

Možda se pitate: “Kako se ghee razlikuje od pročišćenog maslaca?” Mnogi ljudi misle da su ghee i pročišćeni maslac ista stvar, ali postoji jedna suptilna razlika: vrijeme kuhanja!

Ghee se kuha dulje kako bi se uklonila suvišna vlaga. Uklanjanje dodatne vlage pomaže gheeju dati duži rok trajanja od pročišćenog maslaca.

Ghee kalorije i nutritivna vrijednost

  • 100 grama gheeja sadrži 926 kalorija.
  • 100 grama ukupnih lipida (masti)
  • Od toga 64 grama zasićenih masti
  • Vitamin A 1429 IU
  • Vitamin E 0.4 mg
  • Vitamin K 1.1μg
  • 214 miligrama kolesterola

Koje su zdravstvene prednosti gheeja?

Pruža energiju

Ghee je dobar izvor energije i sadrži srednje i kratkolančane masne kiseline. Ove masne kiseline se lako asimiliraju, apsorbiraju i metaboliziraju u jetri koja se kasnije sagorijeva kao energija.

Prije nego krenete u teretanu, možete popiti žlicu gheeja, kako se ne biste osjećali iscrpljeno usred treninga.

Ghee za mršavljenje

Ako se pitate kako ghee može pomoći u mršavljenju, evo činjenica. Ghee se smatra zdravijom opcijom od maslaca jer ima manje zasićenih masnih kiselina.

Dakle, ghee je zdravija masnoća koja može potaknuti sagorijevanje masti i ubrzati gubitak težine zbog prisutnosti konjugirane linoleinske kiseline (CLA).

Pomaže u probavi

Ghee je izvrstan izvor maslačne kiseline, kratkolančane masne kiseline koja je odgovorna za održavanje optimalnog probavnog zdravlja.

Djeluje tako što smanjuje upalu, osigurava energiju stanicama u debelom crijevu, podržava funkciju crijevne barijere i stimulira lučenje želučane kiseline što pomaže pri pravilnoj probavi hrane.

Bori se protiv upale

Ponekad, upala može biti normalan imunološki odgovor koji pomaže u obrani tijela od stranih napadača.

Ali kada upala traje dulje vrijeme može doprinijeti razvoju kroničnih bolesti. Pokazalo se da konzumiranje gheeja inhibira upalu zbog prisutnosti butiratne kiseline.

To će spriječiti upalna stanja kao što su artritis, Alzheimer, upalna bolest crijeva itd.

Ghee je dobar za srce

Mnoge studije sugeriraju da ghee održava vaše srce zdravim. Utvrđeno je da ghee povećava dobar kolesterol i smanjuje nakupljanje masnih naslaga u arterijama.

Ghee maslac kolesterol

Također se smatra izvorom masti odgovornim za najveće povećanje ApoA (protein u HDL česticama) koji je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Jača kosti

Male porcije gheeja uz obrok mogu zadovoljiti vaše potrebe za vitaminom K. Vitamin K je esencijalni vitamin koji pomaže u održavanju zdravih i jakih kostiju i zuba.

Ovaj vitamin djeluje povećavajući količinu koštanih proteina (osteokalcin) koji su potrebni za održavanje kalcija u kostima.

Sprječava kronične bolesti

Ghee sadrži velike količine vitamina A koji učinkovito djeluju na eliminaciju slobodnih radikala iz tijela.

Antioksidans u kombinaciji s konjugiranom linolnom kiselinom i maslačnom kiselinom u gheeju postaje moćna tvar protiv raka koja može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Nadalje, ove dvije kiseline također pomažu u prevenciji raznih bolesti.

Ghee za kožu i kosu

Ghee može učiniti čuda za vašu kožu, zahvaljujući masnim kiselinama koje djeluju kao hranjivo sredstvo. Masne kiseline dobro djeluju na suhu kožu i hidratiziraju je.

Sastoji se od esencijalnih masnih kiselina koje ga čine odličnim izborom za njegu vaše kose.

Djeluje kao prirodna hidratantna krema, a zbog prisutnosti vitamina A, umanjuje svrbež vlasišta i perut. Također, 15 do 20 minuta masiranjem kose gheeom pojačavate cirkulaciju krvi u vlasištu.

Je li ghee siguran za bebe?

Jest ako se uzima u ograničenim količinama. Kada bebe ne ovise o majčinom mlijeku, počinju gubiti na težini.

Dakle, davanje gheea im može pomoći da dobiju na težini i da je održe. Pobrinite se da hranite bebe jednom žličicom gheeja dnevno.

Ghee recept

Trik za pravljenje gheeja je kuhanje neslanog maslaca vrlo polako dok se čvrsta mliječna tvar ne karamelizira u smeđe mrlje koje se lijepe za stranice i dno lonca i plutaju u maslacu.

Kada je maslac u ovoj fazi, mora se odmah ohladiti i procijediti. Pročišćeni maslac traje mjesecima kada je dobro pokriven u hladnjaku.

Ghee recept

Upute

Stavite maslac u mali lonac s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Za 10-ak minuta bit će pjenušavo. Kad se pjena lagano popušta, smanjite vatru na nisku i pažljivo promatrajte maslac.

Pripremite posudu s hladnom vodom dovoljno veliku da u nju stane dno lonca. Dok se maslac kuha, provjerite dno lonca tako da ga nagnete i vidite jesu li na njemu prianjale mrvice smeđeg zgrušanog mlijeka.

Nakon 15 do 20 minuta ukupnog vremena kuhanja vidjet ćete kako se mliječna krutina zgrušava u bijele mrlje, a za minutu ili dvije te će mrlje postati blijedosmeđe, a zatim tamno smeđe.

Čim poprime tamno smeđu boju, uronite dno lonca u zdjelu s hladnom vodom na nekoliko sekundi kako biste zaustavili kuhanje.

Maslac propasirajte kroz cjedilo obloženo trostrukim slojem gaze. Ghee maslac bi trebao imati lijep miris orašastih plodova. Čuvati, dobro poklopljeno, u hladnjaku.

Ghee maslac upotreba

Jednostavno, zamijenite maslac gheejem ili ga upotrijebite umjesto maslinovog, kokosovog ulja ili bilo kojeg drugog ulja za kuhanje.

Zdrave osobe trebale bi konzumirati 1 žlicu gheeja dnevno kako bi iskoristile sve prednosti.

Zapamtite, ghee je u potpunosti masnoća, zato pazite da ga ne konzumirate u velikim količinama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)