Trčanje za početnike: Savjeti za pravilno trčanje

Aerobik je ključna komponenta svih fitnes programa, a trčanje je iznimno koristan oblik aerobne aktivnosti.

Trčanjem poboljšavate kardiovaskularni sistem, održavate normalnu tjelesnu težinu i smanjujete rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Prednosti trčanja za zdravlje

Svi znamo da je trčanje odličan način da se bude u formi, ali jeste li znali da ono može imati koristi za gotovo svaki dio tijela, kao i za podizanje raspoloženja?

Trčanje je nevjerojatno učinkovita aktivnost koja nas vodi do zdravijeg života. Iako mnogima nije omiljeni oblik vježbanja, trčanje je najbolja aktivnost kojom se možete baviti.

Prvo, trčanje značajno poboljšava ukupnu razinu zdravlja. Istraživanja pokazuju da trčanje može povisiti razinu dobrog kolesterola, a također povećava funkciju pluća.

trčanje svaki dan

Osim toga, potiče vaš imunološki sustav i smanjuje rizik od razvoja krvnih ugrušaka.

Za žene, trčanje može pomoći smanjiti rizik od raka dojke koji je vrlo čest. Također, općenito smanjuje rizik od moždanog udara.

Mnogi liječnici preporučuju trčanje za ljude koji su u ranim fazama dijabetesa, visokog krvnog tlaka i osteoporoze, kao i za smanjenje rizika od srčanog udara. Uz sve te prednosti, trčanje jača srce.

Uz sve fizičke prednosti, trčanje je važno za podizanje samopouzdanja i samopoštovanja. Postavljajući i ispunjavajući svoje trkačke ciljeve osjećat ćete se sretniji.

Stres može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a za eliminaciju stres izvrsno je upravo trčanje.

Već nakon nekoliko minuta, mozak počinje lučiti hormone koji podižu raspoloženje, te se često povezuje i sa suzbijanjem depresije.

Dakle, sve ono što nam je potrebno da bismo se oslobodili od stresa i da ne bismo pomišljali na probleme koji nas muče. A ako trčimo probleme ćemo sigurno lakše riješiti.

Trčanje za mršavljenje

Mnogi se bore s viškom kilograma, a najbolja aktivnost kojom se to može ispraviti je trčanje, tako barem smatraju stručnjaci.

Prije svega, trčanjem se tope kalorije čime možemo smršaviti.

Iako je malo pojednostavljeno reći da je mršavljenje samo pitanje unesenih kalorija u odnosu na potrošene kalorije, ne može se poreći da morate pomicati svoje tijelo kako biste smršavili na zdrav način.

Mnogi ljudi koji su zastrašeni teretanom ili potrebom za opremom uživaju u činjenici da jednostavno možete obući tenisice za trčanje i izaći na vrata kako biste počeli mršaviti.

Da bi smršavjeli idealno je trčati velike udaljenosti. Ako želimo izgraditi mišiće onda ćemo se orijentirati na sprint i atletske vježbe snage.

Većina rekreativaca i amatera ipak trči na veće udaljenosti, jer je to jedan od najboljih načina za gubljenje ili održavanje tjelesne težine.

Savjeti za pravilno trčanje za početnike

Trčanje izgleda jednostavno – i jeste, samo kada znate kako pravilno trčati. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta za početnike koji će vam pomoći da trčite pravilno, budete u formi i zabavite se.

Podignite glavu i opustite ramena

Trčanjem jačate srce i pluća. Ukoliko spusite glavu i pogrbite ramena, ovi organi neće raditi punim kapacitetom. Da ne spominjemo dodatni napor i naprezanje kojim ćete opteretiti vrat i leđa.

Ne zaboravite na pravilno disanje

Udišite pravilno, na nos i usta. Većina početnika pogrešno smatra da je tijekom trčanja pravilno disati isključivo na nos.

Kako biste opskrbili mišiće sa dovoljno kisika morate udisati na nos i na usa. Pravilni i duboki uzdisaji spriječit će bolove u slezeni, koji su tipični problem za osobe koje tek započnu sa trčanjem.

Opustite ruke

Nemojte zamahivati rukama prema naprijed i nazad. Opustite laktove i ne savijajte podlaktice pod uglom od devedeset stepeni, a kada ubrzate tempo trčanja, laktovi će se prirodno saviti pod tim uglom.

Ne umarajte se

Šetajte između deset i trideset minuta, a zatim trčite svega nekoliko minuta (minutu ili dvije). Produljite vrijeme trčanja jednom kada uđete u pravu formu.

Ukoliko trčite sprint, obavezno hodajte između pet i deset minuta kako biste vratili rad srca u normalu.

Zagrijte se

Obavezno istegnite i zagrijte mišiće prije nego krenete trčati. Savjetuju se petominutne vježbe za zagrijavanje i istezanje mišića prije svakog trčanja.

vježbe za zagrijavanje i istezanje

Nabavite tenisice za trčanje

Ukoliko trčite u neadekvatnoj obući rizikujete brojne povrede, od iščašenja članka do frakture stopala.

Trčite barem jednom sedmično

Trčanje u sedmičnim intervalima znatno povećava kapacitet respiratornog sistema i smanjuje šanse od srčanog udara.

Zaboravite na utege za ruke

Trčanje je trčanje, a trening snage je trening snage. Trčanjem sa utegama za ruke rizikujete neželjene povrede vrata, ramena, lakta, ručnog zgloba i ozljede leđa.

Slušajte glazbu

Slušajte glazbu radi motivacije ali budite svjesni potencijalnih opasnosti. Slušanje glazbe tijekom trčanja će vas motivirati da trčite bolje i brže a samim time ćete sagorjeti više kalorija.

Ne zaboravite na potencijale opasnosti, biciklisti i auta su samo neki od njih. Izbjegavajte ceste i ne pojačavajte glazbu previše kako biste čuli zvukove oko sebe na vrijeme.

Zaključak

Prednosti trčanja su mnogobrojne. Ono je nevjerojatno učinkovito za tijelo, duh i um. Trčite li, osjećat ćete višak energije, bit ćete fokusiraniji i imat ćete mogućnost za uživati u životu.

Trčanjem se i štitimo od bolesti, razvijamo imunitet, izgrađujemo mišiće i općenito podižemo snagu i kondiciju tijela.

Uz psihološke blagodati trčanje je idealno za sve zaposlene poslovne ljude koji tijekom dana doživljavaju puno stresa.

Najteže je početi trčati, ali jednom kada se počne malo tko prestaje. Zbog toga je trčanje na neki način ovisnost, ali jako zdrava ovisnost koja nam osigurava zdrave i blagostanje čitavog tijela i uma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)