Zona dijeta pravila, jelovnik, iskustva i istraživanja

Na internetu možete pronaći mnoštvo recenzija Zona dijete koje se temelje na osobnom mišljenju, a ne na stvarnim informacijama i činjenicama.

Želja mi je iznijeti nepristranu recenziju zona dijete, kako biste sami zaključili je li to ispravna dijeta za vaše potrebe.

Idemo.

Što je Zona dijeta?

Zona dijeta fokusira se na uravnoteženje vaše prehrane i svaki je obrok podijeljen tako da sadrži 40% ugljikohidrata, 30% proteina i 30% masti.

Osnivač, dr. Sears, vjeruje da je omjer proteina i ugljikohidrata 30/40 najbolja prehrambena ravnoteža i stavlja osobe koje su na dijeti u “zonu”, gdje se u tijelu luče protuupalne tvari.

Zona dijeta za i protiv

Dr. Sears tvrdi da su stanične upale razlog zašto dobivamo višak kilograma, a također ubrzavaju razvoj kroničnih bolesti i smanjuju našu fizičku sposobnost.

Raspon kalorija Zona dijete je oko 1200 za žene i 1500 za muškarce. Planirajte jesti pet ili šest puta dnevno: tri obroka i dva ili tri međuobroka.

Zona dijeta jelovnik

Voće i povrće

Puno bolji izvor ugljikohidrata od tjestenine, kruha i krumpira su voće i povrće – točnije ne manje od 10 porcija dnevno.

Voće i povrće bogato je vitaminima i mineralima, sadrži dijetalna vlakna i ima manje kalorija.

Preporuka za svaki dan je salata od povrća – obilna i niskokalorična. Pomaže vašoj probavi i otklanja zatvor.

Proteini

Također su naglašeni proteini s niskim udjelom masti poput ribe, piletine i puretine.

Grah, leća, jogurt, mlijeko i nemasno kiselo vrhnje također su izvrsni izvori proteina.

Zona dijeta drži se pravila da je 55 grama proteina dnevno minimalna potreba našeg organizma za normalno funkcioniranje. Ovaj broj se prilagođava našoj težini i godinama.

Zdrave masti

Još jedan važan dio zona dijete je mala količina mononezasićenih masti svaki dan.

Bademi i masline izvrsne su namirnice za održavanje ravnoteže masti i ugljikohidrata u tijelu.

Oni kontroliraju lučenje inzulina i daju našem tijelu signal za sagorijevanje masnih naslaga, posebno na trbuhu. Sve to čine zahvaljujući mononezasićenim masnim kiselinama kojima obiluju obje namirnice.

Konačno, dijeta dopušta malu količinu žitarica i škroba svaki dan.

Zona dijeta recepti

Recepti zona dijete temelje se na namirnicama koje uglavnom sadrže dobre ugljikohidrate. To uključuje uglavnom povrće i voće.

Međutim, postoje ograničenja u konzumaciji krumpira i riže. Kruh također treba jesti umjereno.

Preporučuje se 5 obroka dnevno – tri glavna obroka i dva međuobroka.

Evo primjera jelovnika zona dijete:

Doručak

 • 40 g integralnog tosta (2 kriške)
 • 60 g šunke i parmezana

Međuobrok

 • 20 g govedine
 • 2 krekera
 • 3 badema

Ručak

 • 150 g tunjevine
 • zelena salata s maslinovim uljem
 • 20 g integralnog kruha (1 kriška)
 • 240g voćne salate

Međuobrok

 • 20 g parmezana (1 kriška)
 • 1 čaša prirodnog voćnog soka

Večera

 • 135 g skuše na žaru
 • zelena salata s maslinovim uljem
 • 300g jabuka i kivija

Zona dijeta iskustva i istraživanja

Dostupna su ograničena istraživanja o učinkovitosti zona dijete, ali evo rezultata tri najveće provedene studije:

Studija br.1

Istraživački rad objavljen u časopisu American College of Nutrition pod nazivom “Fenomen zona dijete: bliži pogled na znanost iza tvrdnji” donosi sljedeće zaključke:

– Recenzirani nalazi znanstvenih istraživanja bacaju snažnu sumnju na navodne prednosti zona dijete.

– Teorije i argumenti koji podržavaju popularne dijete s niskim udjelom ugljikohidrata poput zona oslanjaju se na loše kontrolirane, nerecenzirane studije, anegdote i neznanstvenu retoriku.

Studija br.2

Studija iz 2007. objavljena u Journal of the American Medical Association nasumično je dodijelila 311 pretilih žena jednu od četiri vrste dijete: s niskim unosom ugljikohidrata (Atkins), s niskim udjelom masti (Ornish), s niskim unosom zasićenih masti/umjerenim udjelom ugljikohidrata, i slični udjeli proteina, masti i ugljikohidrati (zona dijeta).

Nakon dva mjeseca, žene na zona dijeti u prosjeku su smršavile 2,5 kilograma, što je bilo slično svim drugim dijetama osim Atkinsovoj.

Žene u Atkinsovoj skupini u prosjeku su smršavile gotovo 4 kilograma.

Nakon godinu dana, gubitak težine za skupinu zona dijete iznosio je u prosjeku 1,5 kg, u usporedbi s 4,5 kg za Atkinsovu, 2,8 kg za skupinu s niskim unosom zasićenih masti/umjerenim udjelom ugljikohidrata i 2,2 kg za skupinu Ornish.

Studija br.3

Studija iz 2005. objavljena u Journal of the American Medical Association uspoređivala je stope pridržavanja i učinkovitost 4 popularne dijete (Atkinsova dijeta, zona dijeta, Weight Watchers i Ornish) za mršavljenje i smanjenje čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Svaka od ovih dijeta umjereno je smanjila tjelesnu težinu i nekoliko čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti nakon 1 godine. Međutim, manje je onih koji su bili na zona i Weight Watchers dijeti i odustalo (oko 35 posto) u usporedbi s Atkins i Ornish dijeti (oko 50 posto).

Dakle, rezimirajmo ovo:

Zona dijeta za i protiv

Prednosti:

Promiče zdrave masti i obeshrabruje unos zasićenih i trans masti.

Potiče umjerenu tjelovježbu.

Ograničava hranu s visokim GI poput rafiniranih šećera.

Možda se lakše držati nego Ornish ili Atkinsova dijeta.

Mane:

Nema potporu opsežnog istraživanja.

Rasponi kalorija vrlo su niski i nemoguće ih je dugoročno održati, što znači da ćete na kraju vratiti barem nešto težine.

Časopis U.S. News & World Report svake godine rangira “Najbolje dijete” na temelju neovisnog panela medicinskih stručnjaka. Trenutačno je (2023. godine) zona dijeta rangirana tek na 20. mjestu od 24.

Zona dijeta je postala komercijalna.

Zona dijeta ima neke dobre osobine, ali jednostavno nema dovoljno dokaza koji bi dokazali da je ova dijeta dobra opcija za dugoročno, održivo mršavljenje.

S druge strane, ako čitate druge recenzije zona dijete, provjerite je li autor onoga što čitate naveo izvore za svoje tvrdnje i nije li samo kopirao i lijepio informacije s interneta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)