Vitamin E za lice, kožu, kosu, srce, imunološki sustav

Vitamin E, antioksidans topiv u mastima, vrlo je značajan vitamin. Ovaj nevjerojatni vitamin je skupina od 8 spojeva topljivih u mastima koji se sastoje od 4 tokoferola i 4 tokotrienola. Svaki od njih se dalje dijeli na alfa α, beta β, gama γ i delta δ klase.

Među tokoferolima, alfa- i gama-tokoferoli se otkrivaju u crvenim krvnim stanicama i serumu, dok se beta- i delta-tokoferoli nalaze u malim koncentracijama u krvnoj plazmi.

Vitamin E za srce

Vitamin E igra ključnu ulogu u uklanjanju slobodnih radikala koji potencijalno mogu naštetiti stanicama, tkivima i različitim organima u tijelu.

Budući da su po prirodi topljivi u lipidima, ovi vitamini se pohranjuju u masnim tkivima tijela i stoga ih nije potrebno redovito uzimati.

Važnost vitamina E

Kao što već znate, sve vrste vitamina mogu vam donijeti mnoge zdravstvene prednosti. No, znate li točne zdravstvene prednosti vitamina E?

Zaštita hranjivih tvari

Nema sumnje da je vašem tijelu potrebno mnogo različitih hranjivih tvari kako bi ostalo zdravo. Ako želite zaštititi hranjive tvari koje dobivate iz hrane koju ste upravo pojeli, morate imati odgovarajuću količinu vitamina E u svom tijelu.

To je zato što vitamin E ne samo da će pomoći vašem tijelu da popravi stanice i zaštiti ih od oštećenja, već također pomaže zadržati i zaštititi hranjive tvari od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

To će omogućiti vašem tijelu da ih pohrani i preradi kako bi promicao pravilne i zdrave tjelesne funkcije.

Snižava kolesterol

Kao što već znate, kolesterol je prirodno prisutan u vašem tijelu koji proizvodi vaša jetra i stvarno je važan za promicanje pravilne funkcije živaca, stanica i hormona.

Kada je kolesterol u prirodnom stanju, u osnovi će biti bezopasan i umjesto toga, donijet će puno koristi vašem tijelu. Ali, kada počne oksidacija LDL-a, koji je loš kolesterol, to bi dovelo do začepljenja arterija i ateroskleroze.

Dakle, konzumiranje vitamina E zaštitilo bi arterijske zidove i spriječilo oksidaciju lošeg kolesterola zbog njegovih antioksidativnih svojstava.

Antioksidativna svojstva vitamina E bila bi korisna za deaktiviranje oksidativnog stresa koji će vas, naravno, spriječiti od daljnje štete uzrokovane kolesterolom.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Vitamin E ima sposobnost spriječiti i smanjiti mogućnost da imate srčane bolesti.

Zapravo, studija provedena na Sveučilištu Harvard pokazala je da bi redovito uzimanje oko 100 IU vitamina E tijekom 2 godine ili više smanjilo mogućnost razvoja srčane bolesti do 40%.

Vitamin E može djelovati kao razrjeđivač krvi i može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka. Antioksidativni spoj u vitaminu E je također koristan za zaštitu srca od infekcija i toksina.

Uz sve te prednosti, nema sumnje da će vaše srce uvijek biti zdravo i da ćete biti spriječeni od mnogih ozbiljnih bolesti povezanih s vašim srcem.

Pojačava imunološki sustav

Možda do sada znate da je vitamin C koristan za jačanje vašeg imunološkog sustava. Ali, znate li da bi vam konzumacija vitamina E također mogla dati iste rezultate kao i vitamin C?

Dakle, vitamin E može pojačati proizvodnju prirodnih stanica koje uništavaju stanice raka. Osim toga, vitamin E također potiče proizvodnju B-stanica koje će biti korisna za uništavanje raznih vrsta bakterija.

Dodavanje vitamina E također bi bilo korisno za umanjenje znakova pada imunološkog odgovora.

Pre­po­ru­ču­jemo: Vitamin A- zaštitnik očiju, kože i imunološkog sustava

Vitamin E za lice i kožu

Vitamin E, posebno Vitamin E ulje,koristan je za sve vas koji žele imati glatku i savršenu kožu. Ulje vitamina E bilo je korisno za blijeđenje ožiljaka jer može hidratizirati vašu kožu.

Osim toga, primjena vitamin E ulja na kožu smanjila bi pojavu strija i ubrzala proces zacjeljivanja oštećenja kože.

Vitamin E za lice

Kako biste izblijedili ožiljke i strije, možete nanijeti eterično ulje vitamina E na zahvaćeno područje, nježno ga masirati oko 5 do 10 minuta, a zatim ostaviti oko pola sata. Nakon pola sata možete ga isprati.

Preporučuje se da ponovite ovaj postupak najmanje dva puta dnevno dok ožiljci i strije ne postanu manje vidljivi i nestanu s vaše kože.

Osim što može hidratizirati kožu, vitamin E sadrži veliku količinu antioksidansa, koji će pomoći u povećanju proizvodnje kolagena u vašoj koži. Ovaj kolagen bi bio vrlo koristan da vašoj koži doda elastičnost i učini vašu kožu glađom nego prije.

Stoga bi ovaj vitamin mogao biti savršeno rješenje kao lijek za borbu protiv bora i bilo kojeg drugog znaka ranog starenja kože.

Štiti vas od oštećenja od sunca

Znate li da je vitamin E također koristan da vas zaštiti od oštećenja od sunca? Tvar sadržana u vitaminu E zaštitit će vas od štetnih učinaka pretjeranog izlaganja suncu, poput hiperpigmentacije zbog koje bi vaša koža mogla postati tamnija nego prije.

Pretjerano izlaganje suncu također bi oštetilo vaše stanične membrane, kao i povećalo osjetljivost kože na sunčevu svjetlost.

Vitamin E ima toliko antioksidansa koji će se boriti protiv slobodnih radikala i štetnog djelovanja sunca.

Vitamin E za ispucane usne

Kad god se pretjerano izlažete suncu i stalno ste izloženi zagađivačima, nema sumnje da će vam usne postati isušene i ispucale.

Osim toga, vaše usne mogu postati ispucane kao znak da vaše tijelo nema dovoljnu količinu tekućine.

Ispucale usne mogu uzrokovati nelagodu i stoga im je potrebna hidratantna terapija kako bi ih izliječili.
Vitamina E ulje savršen je izbor koji će učiniti da usne postanu glatke i meke. Stoga, nije ni čudo da veliki broj balzama za usne sadrži vitamin E.

Vitamin E za kosu

Vitamin E također je koristan za održavanje zdravlja vaše kose. Zdrava kosa proizlazi iz zdravog vlasišta.

Kako bi se potaknulo zdravo vlasište, mora postojati odgovarajuća količina cirkulacije u folikulu dlake kako bi one mogle raditi.

I ovdje vitamin E ulje ima svoju ulogu. Vitamin E je koristan za cirkulaciju u tom području. Ulje vitamina E također će zaštititi vašu kosu od štetnih zagađivača i potaknuti zdrav rast vaše kose. Osim toga, vitamin E također će učiniti da vaša kosa postane mekša i sjajnija nego prije.

Dodatak vježbi

Za svakoga od vas koji imate puno teških aktivnosti ili ako ste sportaš, trebat će vam odgovarajuća količina vitamina E u vašem tijelu.

Zapravo, vitamin E je esencijalna hranjiva tvar koja je potrebna svakom sportašu kako bi bio na najvišoj razini.

Vježba će potaknuti tjelesni metabolizam što će uzrokovati pojavu više slobodnih radikala u tijelu.

Budući da vitamin E sadrži veliku količinu antioksidativnih svojstava, ovaj vitamin je uistinu potreban za borbu protiv slobodnih radikala koji se nalaze u tijelu.

Vitamin E je također koristan za smanjenje bolova u mišićima, a može i zaštititi vaše tijelo od ozljeda povezanih s vježbanjem.

Preporučeni dnevni unos vitamina E

Preporučene dnevne potrebe (RDA) za vitaminom E iznose 5-15 mg, što ovisi o količini unesenih nezasićenih masnih kiselina u hrani.

DOB RDA (IU/dan) mg
mala djeca 4-5 2,68 / 3,35
djeca i odrasli 7-12 4,69 / 8,04
odrasli muškarci 15 10,05
odrasle žene 12 8,04
trudnoća i laktacija 15 10,05

Manjak vitamina E

Normalnom prehranom većina ljudi dobiva dovoljnu količinu vitamina E i nisu potrebni nikakvi dodaci prehrani.

Nedostatak vitamina E uzrokuje pojačano izlučivanje kreatina (kreatinuriju), poremećaje u razvitku embrija (habitualni abortus), atrofiju epitela sjemenih kanalića (azoospermija), mišićnu destrofiju i degenerativne promjene živčanog sustava.

Nema štetno djelovanje osim u izuzetno velikim dozama.

Gdje vitamin E nalazimo?

Glavni su izvori vitamina E ulja klica žitarica (pšenica, kukuruz, soja, suncokret) te palmino i ricinusovo ulje. Tokoferola ima i u voću, zelenom lisnatom povrću, jestivim gljivama…

Tablica: Sadržaj vitamina E kao alfa tokoferola u 100 grama nekih namirnica (mg)

Namirnice 100 grama E vitamin (alfa tokoferol) mg
suncokretove sjemenke 44,00
ulje bademovo 37,86
lješnjak 21,00
ulje riblje 20,00
suncekretovo ulje 10,71
tuna konz. 6,30
krumpir,čips 4,27
avokado 2,32
kupus, svježi, zeleni 1,67
mliječna čokolada 1,10
jastog sirovi 1,47
sir edamer 1,00
grožđice suhe 0,70
šljive, svježe 0,70
paprika,svježa zelena 0,68
brašno, raženo, bijelo 0,43
naranča svježa 0,23
naranča, sok, svježi 0,04

Zaključak

Budući da je ključan sastojak za dobro uravnoteženu prehranu, obasipa vas nizom prednosti kada se uzima u odgovarajućoj količini hranom. Kako je vitamin E topiv u lipidima, on se općenito nakuplja u tijelu i ponekad se ne ispire u potpunosti kroz sustav.

Studije snažno zagovaraju unos vitamina E kod odraslih kao otprilike 8-10 mg tokoferola iz prirodnih izvora hrane dnevno.

Iako je izuzetno koristan nutrijent, uvijek se preporučuje da vitamin E uzimate u okviru preporučene količine hrane kako biste ojačali svoje tijelo samo uz nevjerojatne dobrobiti i izbjegli bilo kakve nuspojave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)