Nizak testosteron kod muškaraca simptomi i liječenje

Testosteron ima lošu reputaciju jer se povezuje s agresijom i silom – ali to nije sve. Vjerojatno znate da je testosteron odgovoran za razvoj muškog tijela u pubertetu, ali hormon igra važnu ulogu u zdravlju u svakoj dobi.

A kada vam je razina testosterona niska, to može uzrokovati nekoliko simptoma koji smanjuju kvalitetu vašeg života. Dobra vijest je da ne morate živjeti s tim. Evo kako prepoznati i liječiti nizak testosteron.

Što je nizak testosteron?

Nizak testosteron (također poznat kao hipogonadizam) je abnormalno niska razina testosterona u krvi.

Testisi i nadbubrežne žlijezde proizvode testosteron kod muškaraca. To je androgen, ili muški spolni hormon, koji je prisutan od rođenja.

Tijekom puberteta, razine testosterona naglo rastu, proizvodeći sekundarne spolne karakteristike kao što su rast mišića, dlakavost tijela i proizvodnja sperme.

Nizak testosteron kod muškaraca simptomi i liječenje

A testosteron igra bitnu ulogu u ljudskom zdravlju tijekom cijelog života, regulirajući libido, erektilnu funkciju, proizvodnju sperme, gustoću kostiju, mišićnu masu, stabilnost raspoloženja.

Razina testosterona prirodno opada s godinama, počevši od 30-ih i 40-ih godina. Međutim, osim starenja, postoje mnogi drugi uzroci smanjene razine testosterona.

Oni uključuju pretilost, probleme sa spavanjem poput apneje, kronične bolesti, određene vrste infekcija (poput HIV-a) i neke lijekove (uključujući opioide i steroide).

Nizak testosteron dijagnosticiranje

Vjerojatnost niskog testosterona raste s godinama. Vaš liječnik može provjeriti razinu testosterona testom krvi.

Kao opće pravilo, normalne razine testosterona su između 300 i 1000 nanograma po decilitru (ng/dL). Međutim, razina testosterona značajno varira tijekom dana. Najviši su ujutro i mijenjaju se od dana do dana.

Zbog toga ljekari obično zahtijevaju dvije ranojutarnje razine testosterona (obično između 8 i 10 sati) u različitim danima prije nego što nekome dijagnosticiraju nizak testosteron.

Nizak testosteron simptomi

Testosteron utječe na široki niz tjelesnih funkcija, tako da niske razine mogu imati naizgled nepovezane znakove i simptome.

Nizak seksualni nagon

Spolni nagon (ili libido) kompliciran je i na njega mogu utjecati mnogi fizički, mentalni i društveni čimbenici. Može se razlikovati od osobe do osobe i iz dana u dan—seksualni nagon također može opadati kako starimo.

Ali pad seksualne želje može biti znak niskog testosterona. Ali to nije univerzalno jer neki muškarci održavaju normalan seksualni nagon unatoč tome, što dokazuje da je spolni nagon složeniji nego što ga jedan hormon može kontrolirati.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija (ED) može se manifestirati kao manji broj spontanih erekcija, poteškoće u postizanju erekcije tijekom seksualne aktivnosti ili manji broj jutarnjih erekcija.

U biti, to je kada ne možete postići ili održati erekciju dovoljno dugo da biste imali zadovoljavajući seksualni život. Mnoga stanja mogu uzrokovati ED, uključujući nisku razinu testosterona.

Umor

Poremećaji spavanja, poput apneje za vrijeme spavanja, mogu dovesti do niske razine testosterona. To se može dogoditi jer se većina vašeg testosterona proizvodi noću dok spavate.

Neka istraživanja pokazuju da loša kvaliteta sna može dovesti do niske razine testosterona, iako su podaci proturječni. Iako odnos između sna i testosterona nije jasan, muškarci s niskim testosteronom često se žale na umor i niske razine energije.

Smanjena mišićna masa

Ovaj hormon pridonosi izgradnji mišića, tako da mišićna masa može opasti kada je nizak testosteron.

Povećana tjelesna masnoća

Osobe s niskom razinom testosterona mogu primijetiti više tjelesne masti. To može dovesti do pretilosti ili ginekomastije, razvoja tkiva dojke kod muškaraca.

Smanjena gustoća kostiju

Nizak testosteron može dovesti do slabijih kostiju. Simptomi mogu uključivati bolove u leđima ili gubitak visine, ali često se smanjena gustoća kostiju razvija tiho sve dok udarac ili pad ne izazovu lomljenje kostiju.

Gubitak kose

Gubitak kose zbog niske razine testosterona obično uključuje dlake na licu i tijelu. Ovo se razlikuje od većine slučajeva gubitka kose koje znate.

Kod odraslih muškaraca muška ćelavost obično je nasljedno stanje zbog dihidrotestosterona (DHT), nusproizvoda testosterona, koji utječe na folikule dlake na tjemenu i uzrokuje gubitak kose.

Nizak broj spermija

Testosteron igra ulogu u proizvodnji sperme, stoga ne čudi da niske razine mogu smanjiti broj spermija.

Anemija

Testosteron pomaže vašem tijelu da stvara crvena krvna zrnca, proces koji se naziva eritropoeza. Nizak testosteron može uzrokovati smanjenje broja crvenih krvnih stanica, također poznato kao anemija.

Promjene raspoloženja

Neke promjene raspoloženja koje doživljavaju ljudi s niskim testosteronom uključuju razdražljivost, umor, kronično loše raspoloženje, osjećaj beznađa ili nedostatak uživanja u aktivnostima koje su vam prije bile ugodne.

Studije pokazuju da niske razine testosterona mogu doprinijeti depresiji.

Pojedinci mogu doživjeti sve, neke ili nijedan od ovih simptoma. Za konačnu dijagnozu morate izmjeriti razinu testosterona putem analize krvi.

Nizak testosteron liječenje

Ako sumnjate da možda imate nisku razinu testosterona, bilo bi dobro potražiti pomoć od liječnika koji može uraditi testove kako biste dobili potpunu sliku o tome što se događa. Možda imate nizak testosteron ili bi to mogao biti drugi zdravstveni problem koji se može liječiti i riješiti.

Liječenje dolazi u nekoliko oblika, uključujući nadomjesnu terapiju testosteronom i dodaci prehrani.

Nadomjesna terapija testosteronom

Ova terapija podrazumeva injekcije testosterona i pokazala se jako uspješnom. Međutim, jedna od najčešćih nuspojava nadomjesne terapije testosteronom je nizak broj spermija.

Nadomjesna terapija testosteronom

Rizik od ove terapije je da kada dodate umjetni testosteron, to može prevariti vaše tijelo da uspori proizvodnju hormona koji oslobađa gonadotropin (GnRH), luteinizirajućeg hormona (LH) i hormona za stimulaciju folikula (FSH), koji su spolni hormoni proizvedeni u mozgu.

To može imati neželjenu nuspojavu usporavanja proizvodnje sperme i pogoršanja sposobnosti vašeg tijela da proizvodi vlastiti testosteron, što bi vas moglo učiniti ovisnima o kontinuiranoj nadomjesnoj terapiji testosteronom.

Dodaci prehrani

Ako želite podići razinu testosterona koju imate, nekoliko tvari pokazalo se obećavajućim u kliničkim studijama.

Vitamin D igra ulogu u zdravlju kostiju, staničnih procesa i održavanju razine kalcija i fosfora u tijelu. Neka istraživanja pokazuju da suplementacija vitaminom D može poboljšati seksualnu funkciju i povećati razinu testosterona kod muškaraca koji imaju manjak vitamina D.

Preporuča se da muškarci imaju najmanje 600 do 2000 IU vitamina D dnevno, bilo da je to iz hrane (kao što su mlijeko i jaja), izlaganja sunčevoj svjetlosti, dodataka prehrani ili kombinacije sva tri. Odgovarajuće razine vitamina D povezane su s manjim rizikom od nekoliko vrsta raka.

Magnezij je važan mineral za cjelokupno zdravlje, magnezij igra ulogu u nekoliko staničnih procesa, uključujući strukturu kostiju i funkciju mišića. Neka su istraživanja pokazala da suplementacija magnezijem može povećati razinu testosterona kod muškaraca.

Preporuča se da muškarci unose oko 400 do 420 mg magnezija dnevno, što može doći iz hrane ili kombinacije hrane i dodataka prehrani.

Cink je važan mineral koji igra ulogu u mnogim staničnim procesima, zacjeljivanju rana, rastu i razvoju. Neke su studije pokazale da dodatak cinka može poboljšati kvalitetu sjemena kod muškaraca s manjkom plodnosti i povećati razinu testosterona kod muškaraca s manjkom cinka .

Preporuča se da muškarci imaju najmanje 11 mg cinka dnevno, što može doći iz hrane ili dodataka prehrani.

Piskavica. 12-tjedna studija pokazala je da su muškarci koji su uzimali dodatak piskavice iskusili povećanje razine testosterona, jutarnje erekcije i učestalost seksualne aktivnosti u usporedbi s muškarcima koji su uzimali placebo.

Ove i jos neke tvari su sastojci najbolje testosteron tablete i klinički su dokazane da dižu razinu testosterona kod muškaraca.

Na kraju, prije početka bilo kakve terapije testosteronom, razgovarajte sa svojim liječnikom. Simptomi niskog testosterona mogu oponašati druga stanja, a teško je sami utvrditi njihov pravi uzrok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)