Koliko vode piti dnevno? Zašto je važno piti puno vode?

Voda ne samo da zadovoljava našu žeđ, već ima mnogo važnih uloga u našem tijelu. Oko 70% našeg tijela čini voda.

To implicira da gotovo svaki dio našeg tijela ima određeni postotak potreba za vodom. Bilo da se radi o našim unutarnjim organima, mišićima, kostima, koži ili kosi, voda je neophodna za sve njih.

koliko vode piti dnevno

Svaki sustav vašeg tijela ovisi o vodi. Pomaže u izbacivanju toksina iz različitih organa, pomaže u održavanju vlažnosti tkiva nosa, grla i ušiju, a također pomaže u prijenosu hranjivih tvari u stanice u cijelom tijelu.

Voda jača naše opće zdravlje i neophodan je izvor za naš život. Čak je preporučljivo započeti dan s čašom vode jer pospješuje tjelesni metabolizam i sprječava zatvor.

Kemijska formula vode je H2O, tako da konzumiranje više vode znači da će vaše tijelo imati dovoljno kisika za različite procese.

Koliko vode piti dnevno?

Ovo pitanje nema jednoznačan odgovor. Umjesto toga, količina vode koju biste trebali piti svaki dan u potpunosti ovisi o vašoj građi, vašem jedinstvenom zdravstvenom stanju i razini vašeg napora.

Općenito, odrasli bi trebali konzumirati 2 do 3 l vode svaki dan. To je oko 7-8 čaša dnevno.

Ova procjena ne uključuje specifično zdravstveno stanje osobe, navike vježbanja i mjesto stanovanja (recimo, na velikoj nadmorskoj visini ili u toplijim regijama).

koliko vode dnevno piti

Svakodnevne aktivnosti mogu povećati dnevne potrebe za vodom, na primjer, težak fizički rad tijekom toplog dijela godine može povećati količinu potrebne vode nekoliko puta.

Kako znati koliko je vode dovoljno? Sve što trebate učiniti je pogledati boju urina koja bi trebala biti blijedožuta. Ako popijete manje nego što izgubite, boja je tamnožuta.

Vodu treba piti ne samo kada ste žedni nego i kada ste blago gladni. Ponekad tijelo pomiješa žeđ s glađu.

Stoga sljedeći put kada budete gladni nekoliko minuta nakon obroka, pokušajte piti vodu umjesto da se guštate s grickalicama bogatim kalorijama.

Kada trebamo piti više vode?

Nije svako godišnje doba isto što se tiče potrebe za pićem vode. Ljetno toplo i vlažno vrijeme značajno utječe na znojenje i povećava naše potrebe za vodom. Znojenjem gubimo elektrolite, pa ih je dobro nadoknaditi pićem.

Pola sata tjelesne aktivnosti srednjeg intenziteta (brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla) povećava potrebu za vodom za pola litre.

trčanje svaki dan

Visoke nadmorske visine preko 2500 m također utječu na gubitak vode disanjem i mokrenjem, i tada su potrebe veće. Tjelesna aktivnost, bolest ili stanje također mogu povećati potrebe za vodom.

Potrebe za vodom kod nekih bolesti (popraćene visokim temperaturama) i stanja (trudnoća, dojenje) također povećavaju dnevne potrebe za vodom, za čak pola litre više od prosjeka.

Osnovno je pravilo da pijemo vodu kada smo žedni, ali ponekad to nije dobra ideja. Kako starimo, sve je teže primijetiti da smo dehidrirani, pa je bolje piti vodu i kad nismo jako žedni.

Koliko vode piti dnevno za mršavljenje

Potrebe za vodom mogu biti različite za različite pojedince ovisno o njihovoj neposrednoj okolini i načinu života, ali se često preporučuju dodatne 2 čaše vode za mršavljenje.

Istraživanja su pokazala da pijenje 0,5 litara vode sagorijeva 23 dodatne kalorije. Stoga, ako steknete naviku da pijete dovoljno vode svaki dan, to će povećati vaš metabolizam i pomoći vam u procesu mršavljenja.

Unos vode prije jela također može kontrolirati vaš apetit. Prije svakog obroka popijte najmanje 400 ml vode i ona će vas spriječiti od prejedanja tako što ćete se lako zasititi.

To također znači da ćete potrošiti manje kalorija, a sagorijevati više, što je dobitna kombinacija za mršavljenje.

Koliko vode dnevno piti u trudnoći

Kada trudnica ne pije dovoljno vode, postaje joj jako teško regulirati toplinu koja se proizvodi u tijelu, a koncentriraniji urin pogoduje nastanku urinarnih infekcija.

Više od majke, dehidracija negativno utječe na bebu i može dovesti do toga da se razina amnionske tekućine u tijelu smanjuje.

Liječnici preporučuju da trudnica dnevno konzumira oko 2,3 litre tekućine. To bi se svelo na otprilike 10 čaša vode.

Zdravi načini da pijete više vode

Evo nekoliko jednostavnih, zanimljivih i zdravih načina da pijete više vode.

Čim ustanete popijte čašu vode

To je najbolji način za poboljšanje pražnjenja crijeva, a također i za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela.

Nakon nekog vremena možete popiti sok, mlijeko ili čaj. Pijenje vode nakon ustajanja povećava šanse za redovitu stolicu.

Nosite vodu sa sobom

Pazite da nikada ne izlazite van bez bočice vode. Zapamtite da morate piti vodu. Osim što će vas održati hidratiziranim, također će ubrzati metabolizam vašeg tijela.

Pijte dok vježbate

Kada vježbamo, obično ne pijemo vodu. Međutim, ovo je najbolje vrijeme za to. Stoga, pravite male pauze i pijte pomalo vode kako biste ubrzali trening i ostali hidrirani.

Dodajte limun

Ako vam je previše dosadno piti vodu od jutra, možete je pomiješati s nekim ukusnim sastojcima poput limuna, limete, mente ili meda.

koliko vode treba piti dnevno

To je jedan od najboljih načina za povećanje unosa vode na zdrav način.

Ostale tekućine

Kokosova voda, na primjer, jedan je od najboljih napitaka koji vas održava hidratiziranim i također osigurava potrebnu količinu vode.

Ako vam je dosadno piti običnu vodu, pijte kokosovu vodu. To također pomaže u gubitku težine.

Zaključak

Potreba za vodom jedna je od osnovnih životnih potreba i teško može biti pretjerana, stoga je dozvoljeno i potrebno piti čim više vode.

Naše tijelo sastoji se od približno 70% vode, i za gotovo svaku funkciju našem organizmu je potrebna voda.

Čovjek bez vode može preživjeti tek par dana, a bez hrana gotovo mjesec dana. Očita je važnost vode za zdravlje svakoga od nas.

Kada pijete dovoljno vode, osjećat ćete se bolje, vaše tijelo može raditi najbolje što može, i osigurat ćete da se otpad i toksini pravilno ispiru iz tijela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)